Óriásplakát és Citylight plakát mérete, anyagleadási paraméterei

Dátum: 2017.04.25.

Óriásplakát, avagy Billboard plakát anyagleadási paraméterei és méretei grafikai tervezéshez:

Az óriásplakát táblákat a szakma több féle képpen szokta hívni. A leggyakrabban használt elnevezése a Billboard. Ezeknek a rövidített változatait is gyakran használjuk. Az OP, mint óriásplakát, és a BB, mint Billboard.

Grafikusok számára lényeges információ, hogyan készítsék el a nyomdakész anyagot. Ha jól dolgoztunk, akkor az óriásplakát egy 5-45 Mb közötti méretű PDF fájl szokott lenni. Fontos, hogy a Layereket mindig zárjuk le, mert ellenkező esetben a nyomtatásnál érhet bennünket meglepetés, például lemaradhat lényegi információ. Például egy logó vagy lényegi szöveg. Ezt a hiba faktort elkerülhetjük, odafigyeléssel, illetve egy layout készítésével, amelyet a kreatív anyagleadás mellé megküldünk az OptiPosternek.

Felbontás: 300 DPI
Méret: 1:10 méretarány
(EURO méret esetén: 504 x 238 cm)
Kifutó: nem szükséges, de a plakát széleitől érdemes 10-10 cm távolságot hagyni, ahová nem kerülhet lényegi információ, például logó, szöveg, stb.
Formátumok: TIFF vagy PDF
(ez esetben minden betű görbévé konvertálva)
Színrendszer: CMYK
Egyéb: Proof, Digit Proof

Citylight plakát mérete és anyagleadási paraméterei grafikai tervezéshez:

A Citylight plakát nyomdakész anyaga optimális esetben 5-45 Mb közötti PDF szokott lenni.

Felbontás: 100 DPI
Méret: 1:1 méretarány (118,5 x 175 cm)
Kifutó: nem szükséges, de a plakát széleitől érdemes 5-5 cm távolságot hagyni, ahová nem kerülhet lényegi információ, például logó, szöveg, stb.
Formátumok: TIFF vagy PDF
(ez esetben minden betű görbévé konvertálva)
Színrendszer: CMYK
Egyéb: Proof, Digit Proof

A nyomdakész anyag mellé készítsünk egy layout -ot is. Ez egy 1000 pixel széles jpg kiterjesztésű fájl szokott lenni és arra szolgál, hogy azok a személyek, akik később dolgozni fognak a kampányon be tudják azonosítani a hirdetést, illetve ellenőrizni tudják a nyomatot. Például a nyomda.

Az anyagleadási határidő ideális esetben kampánykezdet előtt 10-15 nappal megtörténik. A kései anyagleadás késedelmes kihelyezéshez vezethet, illetve esetleges plussz költségek is felmerülhetnek amit mindenképp el kell kerülni.